Leren schrijven les 1 (writersblockleed)


‘Wanneer mijn volgende stukkie komt?’ Helaas, ik zit in een writersblock. Wat betekent dat ik geen inspiratie heb. Het jeukt gewoon niet om wat te schrijven. En om iets te schrijven, moet het jeuken. Jeuken in de zin van dat er een alarmbelletje afgaat die roept: ‘Bab, hier moet je over schrijven.’ Niet te negeren gedachtenspinsels die zich zomaar laten verzamelen als een compleet verhaal in mijn brein en eruit rollen zodra ik de dichtstbijzijnde pc aanraak. Vaak zelfs binnen het kwartier. De eerste twaalf columns van deze site, heb ik in anderhalf uur geschreven. Ik werd dol van de jeuk.

Mensen vragen wel eens of ik hen ook columns wil leren schrijven en dan vraag ik:
‘Waar wil je over schrijven dan?”
En dan antwoorden ze: “Ja, dat weet ik nog niet echt, maar als ik weet hoe ik een pakkend stukje kan schrijven, lukt het vast wel.”.
Wrong.

Voordat je begint, moet je echt iets hebben om over te schrijven. Je moet niet achter je pc gaan zitten en denken: “Zo, nu wil ik graag iets leuk schrijven, maar waar moet ik beginnen?” Nee, het stukkie moet al panklaar in je hoofd zitten, hij moet alleen nog uitgekookt worden en op smaak worden gebracht, met misschien nog wat extra ingrediënten. Het onderwerp kan vanalles zijn: een bijzondere meemaakzaak, kennis die je wilt delen, ervaring, een persoon voor wie je wat wilt schrijven of gewoon voor jezelf -als therapie- om je gedachten te ordenen en gebeurtenissen te verwerken.

Zo is deze site ook ontstaan. Het gaf en geeft me veel inzicht; waarom dingen gebeuren of gingen, zoals ze zijn gegaan en waarom ik toen zó heb gehandeld en niet zùs, en dat ik dan jaren later afvraag, waarom ik het op die manier heb gedaan en niet zoals ik het nu zou doen, wat wijst op een groei in mijn persoonlijke ontwikkeling. Al is het de vraag of dat positief of negatief is natuurlijk, maar daar gaat het in dit stukje niet over.

Hoe dan ook, schrijf en verwonder en rem jezelf niet in je gedachten. Immers, de deleteknop zit rechtsboven je linkerpink als het je niet zint. Doe jezelf een typecursus cadeau als je vindt dat je te langzaam typt. Maak een site aan op WordPress en gooi het openbaar. Maak meters en wie weet groei je ook, net als ik: van twee bezoekers per maand, naar jaarlijks tienduizend unieke bezoekers. Maar doe het niet voor hen, doe het voor jezelf, en doe het zuiver, dan volgen de volgers vanzelf. Originaliteit is key.

Ik zit mezelf wel af te vragen, waarom ik nu niets heb om te schrijven. Misschien is dat wel een nieuwe column waard. Dat ik er al schrijvende achter kwam dat mijn leven momenteel te eentonig is, te bewogen of te ingewikkeld. Feit is dat het niet noemenswaardig is of met andere woorden: het jeukt niet. En misschien is dat wel alarmerend.

Tot zover les 1.

Ga door naar les 2 als je:
– jeuk hebt gehad én
– minimaal 300 woorden hebt geschreven (300 woorden is een nette column)


‘Lemon Tree’ Fools Garden

Eén reactie

  1. Nou ik hoop dat het gauw weer begint te jeuken, want ik mis jou verhalen 😓
    En daar krijg ik dan weer jeuk van 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s