De egocentrische man

Tinderella was in de wolken. Na jarenlang getinderd te hebben, was er eindelijk een man door de ballotage heen gekomen waar ze iets serieus mee op wilde bouwen. Hij deed alles wat haar ex niet deed, zoals koken, borrelplankjes snijden en wijntjes drinken. Alleen, hij deed het niet zo vaak, want hij had het heel druk met zichzelf. Met als gevolg dat Tinderella alsnog vrijwel het hele weekend alleen op de bank zat.

Tim, de nieuwe vriend van Tinderella, was lief, leuk en grappig. En hij kon ook nog eens koken. Toen ze net een relatie hadden, legde hij haar in de watten. Tinderella wist niet wat ze meemaakte, ze voelde zich een prinses.

Maar naarmate de relatie vorderde, greep Tim steeds meer terrein voor zichzelf. Een heel weekend zo eens in de twee weken, werd – op zijn verzoek- al snel gehalveerd naar slechts anderhalve dag en zelfs dan presteerde hij het om op zaterdagavond pas tegen middernacht aan te kloppen. Om vervolgens die dag erna weer voor dag en dauw op te staan om te gaan vissen of de BTW-aangifte te doen.

Toen ze aangaf dat ze de relatie op deze manier niet meer zo leuk vond, wachtte haar een koude douche. Tim werd kribbig en snapte niet waar ze een probleem van maakte. Hij vond dat ze maar moest snappen dat hij het vissen echt nodig had en hechtte geen waarde aan, wat Tinderella nodig had.

Ze had er aanvankelijk begrip voor, totdat ze zich na zoveel maanden een keer zag zitten in het spiegelbeeld van de tv. Ze was -verdorie- nu begin 40 en zat inmiddels elk kinderloos weekend op haar vriend te wachten, die pas huiswaarts keerde als hij al zijn dingen had gedaan. Om haar heen hoorde ze leuke verhalen van vriendinnen die naar feestjes gingen of wel dates hadden met mannen die samen met hen wilden zijn. Ze besefte dat ze leuker was dan een functie als oproepkracht/zaaddepot voor Tim.

Ze zette hem voor het blok en vroeg hem nogmaals een oplossing te verzinnen hoe de relatie voor beiden wel kon werken. Hij zei dat hij haar niet kwijt wilde, maar zei ook niet direct te weten hoe het dan wel moest. Tinderella hield voet bij stuk: het was: Of iets minder lang vissen plus Tinderella, of helemaal geen Tinderella meer.

Toen hij na lang nadenken, met de beste wil van de wereld, nog geen idee had hoe Tinderella zich ook weer prettig kon voelen in de relatie, trok ze zelf maar de conclusie én de stekker eruit. Tim zag het niet aankomen, maar kon zich toch vrij snel verzoenen met het besluit van Tinderella. Want ergens vond hij haar gewoon een grote egoïst, omdat zij weigerde te snappen wat híj́ zo nodig had; aandacht voor zichzelf. En zijn hengel.

“You’ll see” Madonna


Egocentrisme, egoïsme en narcisme
Egocentrisme wordt nog wel eens verward met egoïsme. Toch zit er een duidelijk verschil is. Een egoïst weet vaak van zichzelf dat hij egoïstisch verdrag vertoont. Zoals stiekem de laatste bitterbal pakken of op vakantie strandbedjes vooraf reserveren. Iedereen vertoont wel eens dit gedrag.

Een egocentrist daarentegen, is zich niet bewust van zijn egoïstische gedrag. Hij gaat ervanuit dat anderen dezelfde mening als hem delen. Als er een vervelend geluid is, en de egocentrist ervaart dat niet zo, dan begrijpt hij niet waar mensen zich druk om maken. Kort gezegd: een egocentrist ziet pas een probleem, als hij dat óók als probleem ervaart. Ze beredeneren veel dingen uit hun eigen optiek. Dit alles staat in nauw verband met de Theory of Mind: het vermogen zich in een ander te kunnen verplaatsen, oftewel: empathie.
De egocentrist staat dus eigenlijk in het midden van zijn eigen gecreëerde wereld, en wat er om zich heen gebeurt, interesseert hem doorgaans weinig, totdat hij er zelf nadeel aan ondervindt, of voordeel uit kan halen. In relaties is dit dus lastig. Zolang de egocentrist zich goed voelt in een relatie, zal hij weinig actie ondernemen als de partner aangeeft zich niet meer prettig te voelen. Het is immers ‘haar’ probleem, die zij moet oplossen. Pas als de partner daadwerkelijk de stekker eruit trekt, en de egocentrist de ‘voordelen’ uit de relatie op den duur gaat missen, dan gaat er een belletje rinkelen, want het wordt dan ineens wél zijn probleem. Grote kans dat hij een charme-offensief zal starten. Niet in eerste instantie omdat hij de partner mist, maar puur om het tekort in zichzelf weer aan te vullen. De relatie voelt dan ook vaak eenzijdig en eenzaam, omdat er geen balans is in geven en nemen. En dat is waar het om draait in een fijne relatie
.

De egocentrist verschilt van een narcist, omdat de narcist het namelijk wel erg belangrijk wat anderen van hem vinden. Hij zal dus alles doen om zichzelf op een voetstuk te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s