Kalverliefde

luke perry

De puberdochter (12,5) is verliefd. Tenminste, dat denk ik. Ze vindt één bepaalde jongen tegenwoordig heel erg stom. Zo “stom” dat ze het er bijna elke dag over heeft. Hij stuurt haar wel eens appjes en stopt honderden kleine propjes papier in haar capuchon. Dat doet hij -volgens de puberdochter -omdat hij haar net zo stom vindt als zij hem.

Enkele maanden geleden vroeg ze me nog hoe het voelt om verliefd te zijn. Ik zei dat ik dat niet kan uitleggen en dat ze vanzelf wel voelt wanneer ze echt verliefd is, omdat dat gevoel niet te missen is en je dan zeker weet dat dit hét moet zijn. En dat verliefdheid een rottig en heerlijk gevoel tegelijk is. Ik vroeg maar gelijk of ze al een leuke jongen op het oog had.

“Jongen? Misschien val ik wel op meisjes hoor mam”.
Ow, oke, ja dat kan ook. Ben je verliefd op een meisje?
“Ja, weet ik veel, ik zeg toch net dat ik nog nooit verliefd ben geweest?”

Ik moest even denken aan vroeger. Vroeger, in mijn basisschooltijd (in de biblebelt), was het een beetje grappig of anders, als je op meisjes viel. Je werd dan een ‘lesfiets’ genoemd, of “pot”. Anno nu, vindt de jeugd een homosexuele voorkeur, net zo ‘normaal’ als een heterosexuele. En terecht. Toen ik de meiden pas vertelde dat Nikkie de Jager, transgender is, antwoordden beide dochters: “ja, duhhhh ma, dat wisten wij allang.”
Hoe dan?
“ja, dat zie toch gelijk aan haar?
Ik had het niet gezien. Het is niet eens in me opgekomen zelfs. De wereld verandert snel, maar wat niet verandert is de beleving van je allereerste crush.

Ik werd nieuwsgierig wie het hartje van mijn meisje de laatste tijd zo beroerde. Ik fietste- toen ik de jongste had afgezet- tergend langzaam weg van het schoolplein om eens goed te kijken voor wie de puberdochter elke ochtend zo vroeg naar het schoolplein fietste. Bingo: Ik zag een jongen met guitige bruine ogen en bruin krullend haar nonchalant tegen een hek aanleunen. Om hem heen stonden zeker twaalf meisjes, waaronder mijn dochter. Bijzonder knap was hij niet, maar ik vermoedde dat hij zo populair was, omdat hij – in tegenstelling tot de andere jongens- zichtbaar van alle aandacht genoot. En genoeg aandacht terug gaf met een quasi-nonchalante glimlach waar Luke Perry jaloers op zou zijn geweest.

Die middag uit school kwam de puber een beetje opgelaten thuis. De propjesgooier vond het stom dat ze na groep 8 naar een andere school ging dan hij.
“Zie je wel dat ‘ie me stom vindt” zei ze.
Ik denk dat ‘ie het juist heel jammer vindt dat ‘ie je daarna niet meer zo vaak ziet, zei ik sussend. Maar het is niet erg dat jullie elkaar niet meer zien hoor. Er komen nog genoeg brommers langs.

“Brommers?
Ja, die ga je ooit nog eens bekieken.
“Bekieken?”
Nee, bekijken. En vooral niet berijden, voor je veertigste!
“Ik snap je niet mam.”
Mooi zo.

“Puppy Love”  Donny Osmond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s