Pré Puber perikelen

pubert

“Maham, Mááá, kom ‘es? Seriously, er zitten soortvan zakdoekjes in mijn nieuwe bikini!”
Ik snelde naar boven waar de aspirant puberdochter de nieuwe bikini’s heen en weer liet bungelen.Nou ja zeg” , dacht ik hardop. Ik was in de veronderstelling dat maat 146-152 nog een kindermaatje was maar dit was al een heuse bikini met cups. Ik viste de ‘zakdoekjes’ er snel tussen uit.

Mijn dochter is nu elf. Na de zomer wordt ze twaalf. En hoewel er aan de voorgevel nog niets opbolt en ze nog geen tekenen vertoont van een aankomende ongesteldheid, heeft ze af en toe al last van puberstuiptrekkingen in de vorm van één brutale mond. Toen ze onlangs zat te tobben met haar werkstuk en ik tot vier keer toe had geadviseerd éérst tekst te schrijven en dan pas plaatjes en opmaak toe te voegen – wat volgens haar juf dus niet zo moest- was ik een K-moeder.

Ze kreeg drie weken telefoonverbod, wat geen goede keuze was, want door de verveling ontpopte ze zich tot een drammerige draak. In paniek belde ik vriendin Lin op. Lin weet veel van het leven en heeft ook puberdochters. Ik vertelde haar mijn angsten:

“Ow Lin, straks gaat ze ook nog haar wenkbrauwen in coup “Bert van Ernie” stylen, of maakt ze van die vreselijk aanstellerige selfies waar ze op de mouw van haar trui kauwt of de lippen tuit als Katrien Duck. En pas had ze ook al een profielfoto met bikinifoto geplaatst op haar account. Ik heb gezegd dat ik haar telefoon afpak als ik zie dat ze dat nog één keer doet.”

‘Laat het los Bab, dat ze je K-moeder noemde is echt niet o.k. maar wat betreft die selfies en wenkbrauwen: wen er maar vast aan. Het gaat allemaal gebeuren, vroeg of laat. Het is een andere tijd tegenwoordig hè?’
Ja daarom juist.

“Maham, Mááá?”
Ja wacht effe, ik zit heel even aan de telefoon.
“Ja maar, mam, ik ga zo, Ik ga met Ilse en Sofie spoorzoekertje doen, wil je mijn haar doen? Het liefst in zo’n Unicornknot, recht boven op mijn hoofd.”

Ik leg Lin even weg en bindt haar lange blonde haren in een grote knot recht boven op haar hoofd.
“Haha, kijk dan, ik lijk wel een Teletubbie. Vet cool. Ik ga nu, doei!”

“Weet je zeker dat ze in de puberteit zit?”, vraagt Lin aan de andere kant van de telefoon.
Ik schiet in de lach als ik haar zie wegrijden in een tuinbroek met twee verschillende kleuren sokken aan.

-Ik denk dat we nog wel even ‘safe’ zitten.

 

“Forever Young” Bob Dylan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s