Ik zie u graag

fullsizeoutput_243b

 

Soulcoach Jane keek me met grote ogen aan. ‘Meen je dat nou? Heb je nog nooit tegen Bink gezegd dat je van hem houdt, hoezo niet?’ Duizend verklaringen kwamen in me op maar antwoordde toen stellig dat het tussen mij en Bink onnodig was om het uit te spreken, we weten zoiets gewoon.

En dat meende ik. Wie mij een beetje kent, weet wat voor hekel ik heb aan clichés. Het zinnetje ‘Ik hou van je’ is zo banaal, zo algemeen. In sommige relaties wordt het elke dag wel gezegd. Alsof het iets standaards is, net zoals: ‘Komen jullie é-ten’. Natuurlijk zeg ik het wel tegen mijn kinderen, en tegen Joep, maar mijn liefde voor mijn geliefde voelt anders. Niet uit te drukken in die vier woordjes.

Onze zuiderburen begrijpen wat ik bedoel. Ik heb net het boek: “Kom hier dat u kus” uit. De schrijfster bezit de kunst om gevoelens -die nooit geplaatst zijn- om te zetten in zinnen. Iets wat me telkens ontroerde. Net zoals die vier woordjes in het Vlaams: ‘Ik zie u graag’. De Belgen snappen het, want dát zinnetje omvat alles. Het brengt me terug naar mijn tienertijd. Dat ik hoopte dat ik die leuke jongen zou tegenkomen in het dorp of in de kerk. Al was het maar een paar seconden oogcontact. Want in die splitsecond van blikwisseling, kan alles gezegd worden, zonder woorden. Iemand graag willen zien, betekent dat je tijd met diegene wil doorbrengen. Dat je blij bent, dat ze/hij er is. Omdat je hem/haar écht gemist hebt. Immers, met: ik zie u graag – zeg je écht wat beeldends, maar wat zeg je eigenlijk met: ik hou van je? Waarom is het niet zoals in het Engels of Duits vertaald naar: Ik lief je?

Bløf zingt het nog intenser met “Zoutelande (Ik ben blij dat je hier bent)”. Ik word altijd warm van binnen bij het horen van dat nummer. Het liefst koop ik dan meteen een strandhuis aan zee. Hoe mooi is het: als je momenten beleeft dat je niets (meer) nodig hebt dan elkaar, een dak boven je hoofd en een goede fles wijn? Als je daar samen nog intens van kan genieten of naar uit kan kijken, dan weet je het gewoon. Zonder woorden, want dat voel je, tenminste, als het goed zit.

‘Bink zegt het ook nooit tegen mij hoor’, zei ik met een beknepen stem haast verontschuldigend tegen Jane. ‘Maar hij zegt wel vaak dat hij zo blij is dat ik er ben.
En ik zeg dan: ‘Ik zie jou ook zo graag.’

Dingen als liefde moet je niet willen, maar voelen.

 

“More than words”  Extreme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s