Mijn krantenbezorger

pieter post

Deurcollectanten, ik geef ze altijd wat, maar als ze tijdens etens- of na kinderbedtijd aanbellen, trakteer ik ze daarbij ook op mijn ‘grumpy-face’. Zojuist- onder etenstijd- ging de bel weer. Met een oranje-omrande macaronimond deed ik fronzend de deur open: ‘Dag, ik ben de bezorger van De Volkskrant, ik wil je alvast fijne feestdagen wensen.’   Mijn frons verdween.

Vaak heb ik een dagbladabonnement opgezegd, omdat ik wakker werd van een brommer, of als de bezorger steeds de fiets te hard op de standaard zette. Sinds ik manloos overleef, word ik van elk zuchtje wakker want: als ‘Madre Familias’ moet ik op elk gevaar bezonnen zijn. Deze bezorger echter, bezorgde op tijd én geruisloos.

‘Ow, dus jij bent verantwoordelijk voor de aanranding van mijn brievenbus?’ vroeg ik hem met een knipoog. ‘Ja, dat was ik, ben je nu van plan me te claimen?’ antwoordde hij gevat.
Ik schoot in de lach. Deze geruisloze krantenbezorger was in mijn voorstelling een jongen van 19 tijdens een tussenjaar van school, die ’s ochtends bijbeunde om een nieuwe studie te bekostigen. Niets was minder waar. Hier stond de personificatie van Pieter Post himself, compleet met kuiltjes in de wang, iets ouder dan ik én met een vlotte babbel.

‘Maar ik moet toegeven, je hebt nu de makkelijkste gleuf die er is’, ging Pieter verder, gelukkig wijzend naar het gapende gat met zwarte tochthaartjes in de deur. Ik wist even niet of ik me gegeneerd of geamuseerd moest voelen met het compliment dus besloot het gesprek snel een andere wending te geven voordat ik rood zou verschieten.

Maareh, ik stop met de Volkskrant.
“Ow ja, waarom?’
Ik legde hem uit dat ik het elitaire linkse geneuzel zo zat was geworden dat ik stiekem ging verlangen naar nieuws over de lovers van Sylvie.

(ik)Misschien wordt het wel de Telegraaf.
“Nee toch, niet de Telegraaf, zal ik wat door anders door de deur doen?”
(ik) Bezorg je meer kranten dan?
Ja hoor, ik bezorg ze bijna allemaal en ik hou vaak kranten over. Ik kan er af en toe wat bij doen om te kijken welke wél bij je past?
(ik)  wat aardig!
Jjj bent aardig, bedankt voor de royale fooi trouwens, was niet nodig hoor, want uh, ik doe dit alleen maar om aan mijn dagelijkse beweging te komen.
(ik) Sjonge, vroege vogel.
In plek van sporten, zeer voordelig.
(ik) Wat goed, nou tot bijna-niet-horens dan maar weer..
Ja, dag!

‘Mam, had je nu ook al sjans met de krantenbezorger?’
Ssssst, er zit geen klep op de brievenbus!

Pieter fietste geruisloos weg met een grijns op zijn gezicht.

gleuf

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s