Levenslessen van Michael Pilarczyk

IMG_4EC09DF3F2F4-1

7:05 uur. De vogeltjes in mijn telefoon fluiten me wakker. Na zes keer snoozen, besluit ik eerst even Facebook te checken. Op een filmpje loopt een gebruinde man met blote voeten door de branding. Hij vraagt me wat ik écht wil.  Ik stap gauw uit bed, maar zijn stem blijft me bij. Een bekende stem. Met vragende ogen kijk ik naar mezelf in de badkamerspiegel. ‘Wat wil je écht?’

Drie maanden later – hartje winter- zit de gebruinde man tegenover mij op de bank met zijn knieën nonchalant opgetrokken. Voor een magazine mocht ik hem interviewen. Michael Pilarczyk vertelt over zijn tijd als DJ en presentator, bij Radio 538, TMF en Veronica. Maar ook over zijn faillissement, zijn burn-out en de zeilreis die hem er weer bovenop hielp. Hij is nu spiritueel coach en geeft uitverkochte masterclasses door heel Nederland. Honderden mensen hebben hun leven inmiddels drastisch én succesvol omgegooid na zijn levenslessen. Vanmiddag volg ik ook zo’n masterclass, maar eerst heb ik een ontmoeting met Mister Mindset himself. Ik vraag me af waar hij al die wijsheid vandaan heeft.

‘Hoe ouder hoe wijzer’, vertelt Michael, met zijn herkenbare baritonstem. Al die wijze woorden heb ik van mijn meester. Hij heeft me lessen in levenskunst gegeven. Levenskunst is –makkelijk gezegd- het creëren van een zo leuk mogelijk leven voor jezelf. Wat moet je wel en niet doen? Je leert het meeste van de fouten die je hebt gemaakt en door verkeerde keuzes. Ik zie dat heel veel mensen alles over zich heen laten komen. Dat dingen gebeuren zonder dat je er invloed op hebt.  Je krijgt het idee dat jouw leven wordt geleid en als je je laat leiden door mensen uit je omgeving, krijg je vroeg of laat het idee dat het leven je overkomt. In de zin van: ik speel wel mee, maar ik bepaal niet hoe het leven gespeeld word. En dat maakt je uiteindelijk niet gelukkig. Maar aangezien iedereen gelukkig wilt zijn, betekent het dus dat je je leven op een andere manier moet gaan leiden.

‘Dat klinkt simpel’, antwoord ik.

Ja dat is het ook, ik houd van eenvoud.

‘Maar, als je het op je eigen manier gaat doen, betekent het dat mensen teleurgesteld in je kunnen raken.’

Is dat zo?

‘Ja, ik denk dat veel mensen daarom bepaalde keuzes niet maken. Omdat ze bang zijn voor de reacties van anderen.’

Maken die reacties van anderen jou wat uit dan?
‘Ja, want als ik ze door mijn keuzes teleurstel of verdrietig maak, voel ik mij daar niet prettig bij.’

Maar dat is niet goed, dat is gevaarlijk, mensen zijn dus ongelukkig omdat ze hun geluk afhankelijk maken van andere mensen. Wanneer stel je mensen teleur?

‘Als je niet aan hun verwachtingen voldoet. Als je teveel aan jezelf denkt?’

Dus jij bent zo iemand die op je tachtigste denkt: ‘zo, ik ben er zoveel mogelijk voor anderen geweest, maar heb ik eigenlijk zélf wel geleefd? Ik heb alleen maar gedaan, wat anderen misschien van mij verwachten’.

Ik schrik er een beetje van hoe snel het gesprek is gedraaid naar mijn eigen persoonlijke situatie. Alsof hij dwars door me heen kijkt. Michael merkt het, staat op en geeft me een hug.

De masterclass
‘Wat als je leven een boek is en jij bent de schrijver, hoe zou jij het schrijven?’. Het zijn de eerste vragen die Michael stelt na zijn opkomst op het podium. Vragen om over na te denken. Vragen die je leiden naar wat je echt wilt. Bewust worden van de tijd die je nog rest. ‘Want’- vertelt Michael- ‘je toekomst wordt elke dag korter, je leven heeft een deadline. Wat ga je doen met de tijd die je nog gegeven is. En wat als die tijd schaars is? Is het dan wel tijd om te beslissen wat je het liefste wilt doen? En waarom zou je niet nu al beginnen? Wat houd je tegen?’.

Gedurende de masterclass krijgen we als publiek steeds spiegels voorgeschoteld. Wat opvalt is dat Michael veel vragen stelt en we het antwoord daarop eigenlijk zelf heel goed weten. Zo goed, dat je je afvraagt waarom keuzes maken zo lastig is. Binnen drie uur lijkt het alsof mijn gedachtenstroom nog maar één lijn volgt in plaats van duizenden dwarsstraten. Simpel, duidelijk maar ook behoorlijk confronterend. Master your mindset!

Na de masterclass sneeuwt het buiten. Een koude oostenwind snijdt dwars door mijn winterjas heen. Ik huiver en denk even aan Michael, die morgen weer door de branding van Ibiza loopt. Lucky bastard.  Ineens weet ik heel zeker wat ik wil: weg uit deze kou en elk jaar overwinteren in een warm land. En dat vooruitzicht maakt me even heel gelukkig.

 

‘La Vie en Rose’ Louis Armstrong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s