Slechte moeder

opvoedingen
‘Mam, de moeder van Katinka zegt dat jij mij slecht hebt opgevoed’. De jongste dochter kwam gisteren binnen met dit nieuws. ‘Wát zegt de moeder van Katinka?’ vroeg ik terwijl ik me aan het aanrecht staande hield. 

‘Ja, dat jij mij niet goed hebt opgevoed, dat zei Lisa vanmiddag tegen mij. Ze was bij hun aan het spelen toen Katinka’s moeder dat zei over jou’.
‘En vind jij dat ook?’ vroeg ik aan mijn dochter.
‘Nee joh, tuurlijk niet, maak je er niet zo druk om’.

Dat deed ik wel, en dat was zacht uitgedrukt. Men zegt weleens dat je er na een scheiding sterker uit komt. Dat is zo. Ik heb een olifantenhuid gekregen en geleerd tot 25 te tellen. Maar deze uitspraak kwam zonder omweg, rechtstreeks aan. Bullseye in het moederhart.
Dat beide juffen vorige week bij de ouderavond hadden verteld dat ze twee hele gelukkige meiden zagen in de klas, en niets konden merken van een scheiding, vergat ik even compleet.

Trillend pakte ik mijn telefoon en vroeg de moeder van Katinka in een appje om uitleg. Ik gaf hierin aan te hopen dat dit alles berust op een groot misverstand.
Een ontkenning volgde plus een opmerking waarin ze schreef dat het niet bepaald klikt tussen mijn dochter en Katinka. Dat was bekend.

Een paar uur later kreeg ik toch weer een berichtje van de moeder van Katinka. Ze was vergeten te zeggen dat ze het heel vervelend voor me vond en dat ze nu wel ineens weet waar het over ging: Katinka had aangegeven dat mijn dochter onaardig had gedaan en toen had zij daarop gezegd: ‘Dat komt omdat ze het vast heel moeilijk heeft, omdat ze opgevoed wordt door maar één ouder’…

-BAM-

Ergens in de verte -in een brein die ik gelukkig niet kan volgen- zal het wel goed bedoeld zijn,  maar ik weet niet wat harder aankwam: Te horen krijgen dat ik mijn kind slecht opvoed, of dat het vermeende onaardige gedrag van mijn dochter een gevolg is van een opvoeding door gescheiden ouders. Voor de tweede keer vandaag greep ik naar het medicijnkastje. Hulde aan het oxazepammetje.

Ik besloot het erbij te laten. Na zo’n reactie is verdere uitleg vergeefse moeite. Ook ík heb soms zo mijn mening, over het gedrag van sommige kinderen. Het verschil zit hem in, of je dit zo nodig met je kinderen moet delen, of dat je hier wijselijk je mond over houdt.

Vandaag nam ik tijdens het wachten op het schoolplein, ook wat afstand van iemand. En misschien doe ik dat de resterende schooljaren ook wel.

‘You don’t know”   Milow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s